Haptotherapie

Haptotherapie is gebaseerd op de haptonomie. Haptonomie betekent "de kunst van het voelen". Haptonomie gaat in wezen over contact en wat goed contact bijdraagt aan een zinvol (samen)leven. Cont-tact betekent letterlijk samen-voelen. Aanraken is de meest pure en directe vorm van contact. Als een mens goed (affectief) wordt aangeraakt komt hij tot zichzelf en kan hij zich openen naar anderen.

Haptonomie ziet het lichaam als drager van gevoelens. Het heeft bij wijze van spreken een geheugen voor gevoelservaringen. Deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden bijv. door blokkades in bewegingspatronen, remmingen in expressie van gevoelens en ingehouden gebaren. Dit vermindert het vermogen tot het aangaan en beleven van contact.

Haptotherapie heeft als uitgangspunt de cliƫnt bewust te laten worden van zijn gevoelens. Het lichaam is hierbij een heel belangrijke informatiebron.

Evenwicht tussen verstand en gevoel 

In onze maatschappij wordt het voelen vaak ondergeschikt gemaakt aan het denken. Haptonomie bestudeert juist het voelen en het verband met het gevoelsleven, in contact zijn met jezelf (je binnenwereld) en de wereld om je heen.

Het is belangrijk om een gezond evenwicht tussen verstand en gevoel te laten ontstaan. Haptotherapie kan daarbij een belangrijke rol spelen. Je leert zicht te krijgen op je krachten maar ook op je kwetsbare stuk en hier op gezonde wijze mee om te gaan. 

 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Bel mij terug!

Invalid Input

Ongeldige invoer

Invalid Input

Invalid Input

Registraties

Psycholoog NIP en NVPA 030789
Praktijk AGB code 90030789, AGB code 9456258

GZ-Haptotherapeut VVH 557A
Praktijk AGB code 90030789, AGB code 9009742

Relatie- en gezinstherapeut NVRG