Relatietherapie

De basis van een partnerrelatie is de gevoelsmatige en emotionele verbondenheid. We komen tot leven als we ons verbonden voelen met onszelf en de ander. Als gevoelens worden verborgen of ingehouden kan dit leiden tot een eenzijdige of verstoorde relatie waardoor we als mens gaan verschralen.

Liefde speelt binnen een relatie een belangrijke rol. Liefde: een woord dat staat voor genegenheid. Maar ook voor verlangen en beminnen. Die liefde is hét contactmiddel binnen menselijke relaties. Daar moeten we aan werken. Om de liefde te laten stromen.

Haptonomie is een benaderingswijze die zich richt op het ontwikkelen van contact met jezelf en de ander. Binnen de begeleiding van paren richten ik me op de gegroeide verstoringen in de communicatie en het contact, waardoor de liefde niet meer kan stromen. Door oefeningen te doen en situaties te creëren, doen partners ervaringen met elkaar op die de bestaande patronen in communicatie en contact binnen de relatie verhelderen. Door de opgedane inzichten kun je veranderingen gaan aanbrengen in deze patronen.

Relatieproblemen

Problemen waardoor contactverstoring ontstaat kunnen zijn:

  • Levensfaseproblematiek; druk gezin met jonge kinderen, kinderen die uit huis gaan.
  • Hechtingsproblematiek; problemen die u uit het verleden heeft meegenomen en tegenkomt in uw huidige relatie.
  • Ingrijpende of traumatische gebeurtenissen binnen het gezin.

Thema's als vertrouwen, vrijheid, afhankelijkheid, intimiteit, seksualiteit en macht kunnen een overheersende rol spelen binnen de relatie. In deze therapie gaan wij gezamenlijk uitzoeken waardoor de communicatie en contactproblemen binnen de relatie zijn ontstaan.

Wat gebeurd er tijdens de Relatietherapie

Het gaat er binnen deze therapie niet alleen om de patronen zichtbaar te krijgen, maar ook om deze voelbaar en tastbaar te maken en mogelijkheden tot verandering aan te reiken. Het gaat om een ervaring die behalve begrepen ook door beiden gevoeld kan worden. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het doen van ervaringsgerichte oefeningen waardoor aan den lijve gevoeld kan worden wat bepaalde situaties met u doen. Dat kunnen thema’s zijn als:

  • Grenzen - afstand en nabijheid
  • Conflict of harmonie
  • Leiden of volgen
  • Aanpassen of ontwijken
  • Leunen of steunen
  • Communicatie

Vanuit deze ervaringen kan met begeleiding van mij gekeken worden hoeveel bewegelijkheid er in de relatie zit en hoe er weer een goede relatie tot stand kan komen.

Inzicht in elkaars patronen 

Dit wordt bereikt doordat mensen inzicht krijgen in elkaars patronen waardoor zij anders met elkaar kunnen omgaan, anders op elkaar reageren en/of doordat men een andere visie krijgt op de problemen, op zichzelf en op de relaties met anderen.

Verandering

Het gaat er niet alleen om de patronen zichtbaar te krijgen, maar ook om deze voelbaar en tastbaar te maken en mogelijkheden tot verandering aan te reiken. Deze ervaring moet niet alleen begrepen maar ook echt gevoeld worden. Hiertoe gebruik ik ook ervaringsgerichte oefeningen waardoor aan de lijve wordt gevoeld wat bepaalde situaties met u en met uw partner doen.

Deze aanpak is zeer succesvol en heeft al bij veel cliënten tot goede resultaten en enthousiasme geleid.

(Intieme) relaties zijn essentieel voor persoonlijke ontwikkeling. De gehanteerde relatie therapie aanpak is daarbij een zeer waardevolle en stimulerende therapievorm gebleken.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Bel mij terug!

Invalid Input

Ongeldige invoer

Invalid Input

Invalid Input

Registraties

Psycholoog NIP en NVPA 030789
Praktijk AGB code 90030789, AGB code 9456258

GZ-Haptotherapeut VVH 557A
Praktijk AGB code 90030789, AGB code 9009742

Relatie- en gezinstherapeut NVRG